Siepaniec wałbrzyski tradycyjny

Ponieważ poziom merytoryczny tekstów na Toniku Językowym od względnie dłuższego okresu czasu regularnie maleje, w przyparafialnych klubach dyskusyjnych pojawiły się koncepcje, aby przekształcić go w bloga kulinarnego. Pierwszym krokiem mającym przyklasnąć tej idei jest otwarcie nowego cyklu pt. Dania polskie ze spiżarni niepamięci wygarnięte albo Irena Gumowska żywcem spalona. W jego ramach będziemy prezentować staropolskie potrawy, które nie zdołały przetrwać burz dziejowych zmieniających naszą panstwowość. Dziś – siepaniec wałbrzyski tradycyjny.

Pierwsze wzmianki o potrawie zawdzięczamy XVII-wiecznym Kronikom waldenburskim Jana Stenzenbergelwerbedera. Można w nich wyczytać m.in., iż w każdej szanującej się śląskiej kuchni była osoba dzierżąca stanowisko siepownika, odpowiedzialna za odpowiedni proces zasiepania zwierząt. Siepanymi zwierzętami były zawsze jagnię oraz niedźwiedź – połączenie tych dwóch wybornych mięs stanowiło o wyjątkowości siepańca. Za centralny rarytas dania uchodziła niedźwiedzia wątroba. Całość podawano na lekko przegotowanych karczochach. W latach 1730-1770 gościł on na niedzielnych stołach u całej prawie polskiej szlachty, a na jego użytek kupcy sprowadzali z Palestyny specjalnie tuczone długowłose niedźwiedzie o nienaturalnie przerośniętych wątrobach, najczęściej dotkniętych marskością, co w siepańcach było bardzo cenione. Powstał również chłopski wariant dania, gdzie w miejsce niedźwiedzia ubijano kozę. Potrawa stopniowo wyszła z obiegu na początku XIX wieku, kiedy to zaczęto ją uznawać za strawę żydowską, a następnie szatańską.          (kisz)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: