Staropomorska głowa nawalana gujem

Zwyczaj sporządzania „głów” wywodzi się z Pomorza Zachodniego, gdzie od XIII wieku, a może i wcześniej, głowy potępieńców patroszono i nadziewano rybą lub drobnymi wężami. Z biegiem lat utarło się podawanie głowy z gujem, czyli padalcem. Aby złagodzić ohydny smak, posiłek zapijano uzbekiem jarzębinowym. W trakcie konsumpcji przegryzano także owoce. Dopiero na początku XVI wieku danie zostało zabronione przez księcia Boguslawa X Wielkiego jako barbarzyńskie i niezgodne z obyczajem chrześcijańskim. Z niektórych dokumentów wiemy jednak, iż spożywane było z lubością, nawet na szlacheckich stołach, do końca XVII wieku.          (kisz)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: